Nepřipravenost Holešovské výzvy nás může přivést k totalitě

Koktání a dlouhé chvíle trapného mlčení pana Slávka Popelky v pořadu HydePark na ČT ukázaly, jak nepřipravení jsou iniciátoři Holešovské výzvy k jakémukoliv rozhodování o budoucnosti této země. Až z toho přeběhne mráz po zádech při představě, že by právě takový člověk stál například v čele vlády. Ono se prostě něco, nějak, někým, někdy udělá a bude dobře...

před dvěma lety jsem se vyjádřil, jak nebezpečné mohou být spontánní revoluce. Chceme-li reformovat náš politický systém, postavit se korupci a okrádání občanů, zastavit zadlužování země a zajistit pohodlnou budoucnost nás všech, tak musíme mít určitou koncepci jak toho dosáhnout.

  • Základem je stanovit si způsob získání moci - zda využít tradičních demokratických postupů, nebo se pohybovat na hraně, jak tomu je u Holešovské výzvy. Možnost puče či občanské války sem nepatří.
  • Druhá věc je stanovit si, jak široké reformy chceme provádět a zda ponechat stávající systém parlamentní demokracie.

O všem by rozhodovali neodborníci

Holešovská výzva chce zničit současný politický systém a nahradit ho čímsi, co sama není schopna přímo definovat. Vypadalo by to tak, že všichni by rozhodovali o všem. Sám pak nechápu, proč se iniciativa ohání vládou odborníků. Ta by se prakticky hned změnila ve vládu korporací a firem – protože kde jinde odborníky s praxí hledat, vyjma vědců a akademických pracovníků.

Tomu protiřečí i vláda referend. Bude-li muset v referendu o DPH rozhodovat hajzlbába v nějaké horní-dolní, která nemá o našem hospodářství ani potuchy, padá tím jakákoliv odbornost a dostáváme se k onomu Popelkovu „chemiku v roli ministra financí“. Ne-li někam dál, někam do 50. let, kdy podniky i stát měli vést svářeči a kočí. Podle toho to taky vypadalo.

Vtipně pak vyzněla Popelkova kritika zastupitelské demokracie, kterou by sice zrušil, ale prakticky by ji ihned obnovil - delegováním občanů kamsi "výše".

Za půl roku k nejlepšímu politickému systému

Trefné otázky Daniela Takáče i jiných lidí o tom, jak má nový režim vypadat, se shazují se stolu slovy „to není důležité, vše se vymyslí během půl roku vlády odborníků“. Co prosím? Takový nesmysl – vymýšlet nový systém, a ještě pouhého půl roku!

Představte si, že byste šli na operaci a doktor vám řekl, že ještě neví, jak vás bude operovat. O tom se rozhodne během vaší narkózy. Šli byste na takovou operaci?

Těžko si lze představit, že za půl roku vznikne kvalitnější systém, než staletími vytvářený ideální model demokracie (neříkám, že ten tu máme – zdaleka ne a je co zlepšovat). Dokonce se domnívám, že současné koncepce demokratických režimů počítají i s nekvalitními lidmi ve vedení a svazují šejdířům ruce. Holešovská výzva věří, že se k moci prostě dostanou "slušní" lidé.

Trochu se zapomíná, že současní politici vzešli z tohoto národa, a že jsou zkrátka takoví, jací jsme tak nějak my všichni.

Holešovská výzva - cesta k totalitě?

Právě v onom půl roku tkví nebezpečí bezkoncepční revoluce. Někdo se dostane k moci a začne o všem bez plánu rozhodovat. Nikdo ho nebude moci kontrolovat, protože nebude žádný osnova popisující, jaké kroky má učinit. Cesta k totalitě je otevřená.

Lidé mi přijdou jako slepí, když podporují Holešovskou výzvu a Národní radu (nejedná se o totéž, nedávno se tyto dvě „iniciativy“ rozkmotřily – i to prezentuje diletantství lidí v jejich vedení). Chápu  motivaci sympatizantů výzvy. Politická kultura v zemi je šílená a lidé už žijí „z ruky do huby“. Chtít změnu je právo nás všech.

Změny je třeba

Na druhou stranu mi to přijde, že lidé jsou nepoučitelní. Slyší na populistická hesla a klidně se odevzdají demagogům na pospas. Ne každá protivládní aktivita je totiž automaticky ta správná.

Přesto vše výše uvedené vysoce oceňuji snahu pana Popelky a lidí okolo něho snažit se něco aktivně dělat. To se v Česku moc nevidí. Pokud ale "holešovští" nezmění přístup, bylo by asi lepší, kdyby s tím přestali.

Snad třeba Holešovská výzva přiměje někoho vystoupit na veřejnost s nějakým programem, který by naši vlast zachránil před úpadkem. Z výzvy samotné vzejde prozatím jen chaos.

Autor: Petr Štěpán | sobota 17.3.2012 18:25 | karma článku: 24,06 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Petr Štěpán

Rusko-Ukrajinský slovník

16.4.2014 v 13:37 | Karma: 15,08

Petr Štěpán

Komunismus zachrání Česko!

27.11.2010 v 18:50 | Karma: 13,43

Petr Štěpán

Hitler vládne Evropě

17.9.2010 v 20:02 | Karma: 18,05

Petr Štěpán

Smutný dotazník Natalie Sadness

15.9.2010 v 14:46 | Karma: 15,70

Petr Štěpán

VIDEO: Sex se psem!

12.6.2010 v 1:46 | Karma: 31,61

Petr Štěpán

Devalvace slov

14.5.2010 v 20:23 | Karma: 16,29

Petr Štěpán

Proces monster

13.5.2010 v 16:39 | Karma: 20,37

Petr Štěpán

Sešli se někde

11.4.2010 v 20:11 | Karma: 10,74

Petr Štěpán

Čech nebo Evropan?

20.3.2010 v 15:10 | Karma: 14,39

Petr Štěpán

Zakázána, co dál?

17.2.2010 v 15:09 | Karma: 21,62
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2438x
Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.