"Národní rada" chce svrhnout vládu v den nacistického výročí

Takzvaná Holešovská výzva (HV), kterou vede "Národní rada" (NR) má za cíl příští týden svrhnout vládu. Poté chce odvolat prezidenta, zvolit prozatímní vládu odborníků a pak zcela přepracovat náš politický systém. Soudci mají být postižitelní za své rozsudky, politické strany se zruší. To vše je pak zaobaleno v řečích o mysticismu a vyvolenosti našeho národa.

Leták Holešovské výzvy

Připravují puč neonacisté?

Do očí mě praštilo datum demonstrace – čtvrtek 15. března, den výročí nacistické okupace.  Že by akci pořádali neonacisté se ale nepotvrdilo. Datum však organizátoři vybrali už koncem ledna. Pokud neznají českou historii, je to hned z počátku pěkná ostuda.

Proč se demonstrace nekoná o víkendu, aby lidi měli čas? Podezření přetrvává. Proto jsem si Holešovskou výzvu prohlédl detailněji a poněkud mě znepokojila.

Mysticismus á la Vesmírní lidé

Holešovská výzva a Národní rada jsou podivné skupiny. Připomínají fúzi radikální občanské iniciativy a Vesmírných lidí. Jak jinak si lze vysvětlit, že kromě naivních a absurdních vizí budoucnosti naší politiky a soudnictví mají ve svém programu i jakési řeči o kosmologii a mysticismu?

Odkazují se třeba na slovenského astrologa a kosmologa E. Páleše, který od klubu skeptiků Sisyfos v roce 2008 dostal anticenu Bludný balvan za angelologii - vědu o andělích (odkaz).

Vedení funguje nedemokraticky

Záhy po vzniku výzvy dva členy vedení HV ostatní svévolně vyloučili. Na ustavující konferenci NR koncem ledna se mezi sebou nedovedli organizátoři pořádně shodnout, překřikovali se a nezvládli organizaci (video). O demokratičnosti toho večera lze pochybovat, způsob volby vedení byl dost podivný. Leckteré interpelace v Poslanecké sněmovně mají větší kázeň.

HV a NR vznikly vlivem nechuti z politiky, kterou cítíme snad všichni. Je dobře, že se někdo snaží vystoupit, jenže na to jde špatně. A zde ční nebezpečí této iniciativy: Lidé zoufalí ze špatné politické situace v zemi uslyší na každou výzvu, která by mohla přinést změnu k lepšímu. I na tu špatnou. Však transparentní účet iniciativy se stále plní příspěvky a agresivními letáky se to po Praze jen hemží.

NR tvoří bezvýznamné iniciativy

Proč nejásám, že chce někdo změnu? Odpověď je jednoduchá, to co chce HV/NR může Česko uvrhnout do chaosu. Spousta věcí mi na na této iniciativě smrdí.

Například struktura je dost nejasná. Jak Holešovská výzva, tak Národní rada mají své internetové stránky. Nepřehledné, špatně strukturované, psané nepromyšleným a dost neohrabaným jazykem.

NR prý zakládaly občanské iniciativy, ale podle stránek za akcí stojí bezvýznamné skupinky několika lidí a projekty jednoho ze zakladatelů Slávka Popelky. O tom, že by s HV spolupracovaly známé a zavedené iniciativy (představoval bych si například ProAlt, méně už Inventuru demokracie) není řeč. NR sice odkazuje na iniciativu Reformy o. s., ale údajně s ní nikdo nejednal!

Na konferenci pozvali extremisty

Zajímavé však je, že si iniciátoři na konferenci pozvali lidi z bývalé Národní strany. Ti však spolupráci odmítli, protože NR nemá ráda, cituji: "Jediného nekompromisního obhájce naší státní suverenity Václava Klause."

A plány HV/NR? Podivuhodné. Volební model počítá s 10 miliony voličů. Skupinky po 100 či 10 lidech by si vždy mezi sebou našly nejlepší kandidáty a ti by postoupili výš, až by zbyl ten nejlepší.

V praxi si tento model nedovedu představit a vznikl by nehorázný chaos a kastování lidí. O nepromyšlenosti navíc svědčí i chyby v popisu modelu. Ten třeba nepočítá s případy, kdy by kandidáti dostali stejné počty hlasů. Text navíc trpí úděsnou úrovní jazyka.

Obecně texty NR/HV mají opravdu špatnou stylistiku. Jeden ze zakladatelů vystudoval žurnalistiku a byl novinářem. Nechápu, že nezřídil tiskové oddělení, které by texty připravovalo a usměrňovalo.

Za špatný rozsudek půjde soudce do vězení

Zaujalo mě i naprosto absurdní soudnictví. To by mělo mít dva stupně. Když se odsouzený odvolá výš a neuspěje, dostane ještě vyšší trest. V případě, že jej vyšší instance osvobodí, soudci nižšího stupně půjdou do vězení.

A zahraniční politika? Žádnou koncepci u NR nenajdeme. Hovoří se o nesmyslném vystoupení z EU. NR se nejspíš nevyjadřuje k NATO, i když jeden z jejích „odborníků“ chce okamžité opuštění aliance. Opět vyvstává typická česká malost. Nejednotnost pak působí v proklamacích o rozpuštění armády, přičemž "odborník" ji chce revitalizovat.

Budou Česku vládnout kartářky?

Zmínění „odborníci“ jsou také téma samo pro sebe. Jde totiž o kohokoliv, kdo se přihlásí. Místo, aby se o dopravu, obranu či zdravotnictví starali vystudovaní odborníci z praxe, jsou mezi poradci i astroložky.

Samotné vedení NR působí zvláštně. Krom toho, že nedrží pohromadě a dva členy vyloučili, vypadá i nepropustně (organizátoři se zvolili de facto sami). Jeden z čelných představitelů, Slávek Popelka, je pak zajímavá figurka. Za socialismu často rozhazoval po Brně protistátní letáky, odseděl si poměrně dlouho dobu ve vězení. Později se ale dal na mysticismus a hledá v lesích poklady.

Iniciátoři byli v KSČ, možná spolupracovali s StB

Několik dalších zakladatelů bylo aktivními členy KSČ, působili na vyšších místech v lidové armádě a podle jednoho z odpůrců HV/NR (John Nodeposit) figurují i v seznamech StB.

Členství v KSČ nemusí pochopitelně samo o sobě nic znamenat, ale může odhalit leccos.

Zarážející je také přístup organizátorů k diskusím, kde hromadně mažou některé negativní příspěvky. Skutečná demokracie? Stěží.

Údajně je stíhá policie - pravda, či lež?

Zajímavé vystoupení měli členové NR na Slovensku při protestech proti „gorilám“ (odkaz). Moderátorka totiž pravila, že jsou na ně vydány zatykače. Pokud vím, stíháni nejsou a nemají být za co. Že by nedorozumění, nebo vhodná propaganda?

Závěrem...

Holešovská výzva a její koordinační skupina jménem Národní rada dost smrdí. Smrdí nedemokratickým jednáním jejích samozvaných představitelů, smrdí neorganizovaností a absencí programu.

Nedůvěryhodná jsou prohlášení o angažmá dalších občanských iniciativ. Rozpaky budí narážky na mysticismus a bludy o andělech či vyvolenosti českého národa. Nakonec i datum pořádání demonstrace v den vtrhnutí nacistů do Prahy vyvolává řadu otázek, stejně jako dost agresivní propagační materiály.

Uvidíme, kam se HV/NR hnou. Ale prozatím je to jen nekoordinovaná valící se sněhová koule, která na sebe nabaluje různé lidi a jediné, co z ní může vzejít je chaos a bezradnost.

Autor: Petr Štěpán | sobota 10.3.2012 8:00 | karma článku: 21,76 | přečteno: 1597x
  • Další články autora

Petr Štěpán

Rusko-Ukrajinský slovník

16.4.2014 v 13:37 | Karma: 15,08

Petr Štěpán

Komunismus zachrání Česko!

27.11.2010 v 18:50 | Karma: 13,43

Petr Štěpán

Hitler vládne Evropě

17.9.2010 v 20:02 | Karma: 18,05

Petr Štěpán

Smutný dotazník Natalie Sadness

15.9.2010 v 14:46 | Karma: 15,70

Petr Štěpán

VIDEO: Sex se psem!

12.6.2010 v 1:46 | Karma: 31,61

Petr Štěpán

Devalvace slov

14.5.2010 v 20:23 | Karma: 16,29

Petr Štěpán

Proces monster

13.5.2010 v 16:39 | Karma: 20,37

Petr Štěpán

Sešli se někde

11.4.2010 v 20:11 | Karma: 10,74

Petr Štěpán

Čech nebo Evropan?

20.3.2010 v 15:10 | Karma: 14,39

Petr Štěpán

Zakázána, co dál?

17.2.2010 v 15:09 | Karma: 21,62
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2438x
Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.