Mikeše nikdo nezakáže – aneb všichni nalítli na špek

15. 04. 2010 13:37:55
A hlavně novináři. Ti předvedli opravdu bídnou práci, dokonce v některých případech pomotali, kdo vůbec za tímto nesmyslem stojí. Mikeše nikdo zakazovat nebude, vlastně ani nechce. Titulky hlásaly věci jako „Romové chtějí zrušit Mikeše“. Jenže autoři článků situaci mnohosetkrát přecenili. Svou úlohu a odpovědnost si zvláště neuvědomili lidé z Práva (novinek.cz).
Toto by se melo resit (Chanov), nikoliv vykriky par blbecku...
Toto by se melo resit (Chanov), nikoliv vykriky par blbecku...Google

Když jeden mluví za všechny

Zdaleka ne všechny romské spolky chtějí Mikeše zakazovat. Význam prohlášení několika romských organizací je zcela minimální a vůbec mu nepřísluší takový humbuk, který se okolo celé věci strhl.

Pro vlastní prospěch klidně zradit své – zřejmě nejen česká vlastnost

Zprávu vydal tentýž člověk, který před časem hlásil, že nějaký herec z Hollywoodu zaplatí všem českým Romům cestu pryč z ČR. Buď je onen herec pěkný šprýmař a Romové mu nalítli na špek, anebo je to jen výmysl pro zviditelnění. Žijeme v reálném světě a jen tak nikdo nezaplatí tisícům lidí cestu a následné bydlení na druhé půlce zeměkoule.

Pravda je podle mě blízká druhé variantě – někdo se chce vší vervou zviditelnit. Jmenovitě pan Miko. Za oběma prohlášeními stojí právě on. A obě jsou nesmyslná a nezájmu hodná.
Ovšem vyšlo to. Novináři těmto lidem udělali krásnou reklamu. Ať žije PR a česká žurnalistika!

Politicky korektní rasismus

Není to tak, že by média ovládala „multikulturní diktatura“ zlých zednářů, kteří do nich nevpustí nic než o Romech, diskriminaci a podobně. Naopak, samotná zpráva velké části (a nejspíš většině) Romů vadí, už jen proto, že jim neskonale škodí.
Iniciativa pana Mika, který má mít zájem na vylepšování vztahu většinové populace k cikánům, je ve své podstatě rasistická a dokonale protiromská. Nic lepšího pro podporu xenofobie neexistuje. Je to poslední věc, kterou by si lidé snažící se zlepšit postavení Romů v ČR přáli. A ti poctiví se právem zlobí. Vše, co pracně budují, tyto zprávy zbouraly jako domeček z karet.

Kdoví, komu to vše slouží...

Nenalítli ale jen novináři, ale i lidé (což je v přímém spojení). Ti si ze špatně napsaných, a mnohdy zřejmě nepřečtených, článků vydedukovali, že Mikeš bude zakázán.
Nebude. Alespoň tomu nic zatím nenasvědčuje. Iniciativa těch, kteří založili a připojili se do fejsbůkovské skupiny je poťouchlá. Neobával bych se, kdyby si někdo chtěl namastit kapsu šířením reklamy, nebo že by za skupinou stál člověk z neonacistického prostředí (jak se to v poslední době stává stále častěji). Možná je to součástí politické kampaně.
Nemám však o tom žádné informace. Přidáním se do takové skupiny znamená akorát přihazovat pod kotel xenofobie a rasismu. Její členové se sami usvědčují, že ani neumí číst. Protože titulek je reklama a ne hlavní nositel informace.

Jeden za všechny, všichni bez jednoho

Jeden člověk nemůže hovořit za celou komunitu, pokud ta mu k tomu nedá pravomoc. Představte si, že bych vydal tiskovou zprávu, že Češi nesnáší Slováky a chystají se je napadnout. Pak by to někdo vzal a opravdu by to vydal v tomto znění na hlavních stránkách deníků. Domnívám se, že by se velká část lidí hbitě bránila – ať už proto, že jim Slováci nevadí, nebo že by nechtěli, aby za ně někdo hovořil.
Celý národ se neshodne ani na těch žbleptech, co se vypouští z Hradu a působí jako názor všech Čechů. Někdo s tím souhlasí, jiní ne (třeba já).

Místo vážných věcí se řeší...

...hovna. Ano, je to tak!
Kauza okolo Mikeše je nesmyslná, nehodná publicity a velice nešťastná. Podporuje úplně pravý opak toho, za co romské iniciativy bojují. Rozdmýchává xenofobii a rasismus a staví na druhou kolej opravdové problémy okolo romské komunity, popř. vztahů většinové populace s ní.
Je toho tolik k řešení – nízká vzdělanost Romů, kriminalita spojená s velkou částí těchto lidí a mizivá naděje na zlepšení situace.
Říci „Romové chtějí...“ je hloupost, protože za touto kauzou stojí malá skupina popularity chtivých lidí.
Je to jako napsat "Romové kradou". Stejně předpojatá zpráva. Ano, někteří Romové chtějí zakázat Mikeše, stejně tak jako když někteří Romové kradou. Ale to nemůžeme takhle napsat.
Opravdu mě štve, co média dokázala rozpoutat z pitomé tiskové zprávy nicotného významu. Lepší situaci si snad nemůže přát kdejaký nácek. Vandásek se tetelí blahem...

Nejlepší je si přečíst názory Romů k celé záležitosti. Jejich rozhořčením se nelze divit.

http://romea.cz/index.php?id=detail&detail=2007_7930

http://www.romea.cz/index.php?id=detail&detail=2007_7931

Autor: Petr Štěpán | čtvrtek 15.4.2010 13:37 | karma článku: 28.34 | přečteno: 3783x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 108 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 128 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.98 | Přečteno: 197 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 359 |
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2438

Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...