Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nasadit a strhnout modrý proužek z českých SPZ

Smyslem českých dějin po roce 1989 bylo se vrátit do Evropy. Jakmile jsme vstoupili, chceme zase pryč. Nikdy nepochopené evropanství jsme nahradili nacionalismem. Máme vůbec odvahu spolupracovat na něčem velkém, nebo se uzavřeme?

Začalo to modrým proužkem na SPZ. Když okolo projíždělo takové auto, znamenalo to, že jsou to obvykle Němci nebo jiní Evropané. Auto to bylo vždy lepší než měla většina Čechů. Hrozně jsem se tehdy těšili, až ten modrý proužek se dvanácti zlatými hvězdami budeme mít na poznávací značce také. Byl to symbol něčeho lepšího, symbol toho, že patříme do té lepší části světa.

Kdo má proužek na SPZ, ten nemůže být rozvojovou zemí a nepatří k “východní Evropě”. Modrý proužek, to značí, že jste součástí klubu tak trochu vyvolených zemí, které měly z části štěstí a z části si to tvrdě vydřely, že patří k nejrozvinutějším na světě. A to nejen z pohledu bohatství, výše platů či majetku připadajícího na jednoho člověka. Ale funguje tu transparentní justice, nebují korupce, zdravotnictví je na vysoké úrovni a školství kvalitní. Média tu mohou svobodně informovat a stát je spravován transparentně a demokraticky. Všeho je relativní dostatek. Věci se neřeší horkou hlavou, ale debatuje se o nich. Pokud možno, bourají se zbytečné překážky, nejen ty, které brání cestování, obchodu i práci. Platí princip, že co nezvládne jeden, v tom jsou všichni dohromady silnější a vzájemně si pomůžou. Ale hlavně - všichni mají něco společného, ale jsou i trochu rozdílní, a to se toleruje a dokonce chrání. A to nejen ve smyslu kultury, váží si i přírody. Bohatství, svoboda, právo, cestování a prestiž. Tak nějak by se dala shrnout vize sjednocené Evropy v době, kdy do ní Česko přistupovalo.

Tehdy jsem nechápal, proč existovali lidé, kteří byli proti vstupu Česka do Evropské unie. Jasně, nikdy u nás nevymizeli komunisté ani náckové, kteří chtěli uspořádání Evropy úplně jinak - obvykle v područí někoho. Nechtěli unii rovných, kteří spolu budou silnější, ale prahli po jednodušším prostředí, kde vládne jeden hlas. Ať už ten z Kremlu nebo Reichstagu. Ale euroskepticismus se netýká jen takových extremistů. Dnes lidi, kteří vidí ve spolupracující Evropě nějakou hrozbu, alespoň chápu. I když mnozí z nich jsou jen oběti neférových informací. Při mediálním honu za senzacemi a politickém boji o hlasy co nejvíc vyděšených voličů se není čemu divit.

Euroskepticismus a vlastenectví

Přesto jsem si i já prošel po referendu érou euroskepticismu a dokonce antiamerikanismu. Už tehdy, po roce 2004, nebylo těžké najít první zárodky konspiračních webů - z nichž mnoho existuje dodnes a stojí ve stínu těch “nových” a úspěšnějších. A konspirační weby byly pro mladého člověka velmi zajímavé. Již tenkrát, vedle různých bombastických článků plných odhalení, provozovaly slušnou protievropskou a protiamerickou masáž. Navíc brzy na protievropskou notu začal hlasitě brnkat prezident Václav Klaus za větší či menší tolerance všech ostatních politiků. Když slyšíte jen jeden názor, je lehké mu propadnout. Dodnes si myslím, že neexistence silného proevropského proudu v české veřejné diskusi způsobila euroskeptickou epidemii mezi Čechy. Stejně jako kdysi já, hodně lidí tehdy slyšelo jen jeden názor a nebylo s to se mu bránit. Jak pak můžou Češi rozumět evropanství?

Mě kupodivu k evropanství dovedlo to, co mě přivedlo ke konspiračním webům - nejen zvídavost, ale i hloubavost. “Co když je to nějak jinak? A proč někdo podporuje EU, když všichni říkají, že je tak zlá?” A hodně mi pomohlo i české vlastenectví, které, jak už jsem tu  před téměř osmi lety napsal, se s evropanstvím vůbec nepříčí. Svým způsobem se spíš naopak doplňují.

Dnes není mnoho slušných pramenů k evropanství. České školství evropanství buď ignoruje, nebo ho osekává na jakési byrokratické dějiny smluv Evropských společenství. S nadsázkou říkávám, že je to konspirace, protože dětem neznechutí myšlenku sjednocené Evropy nic víc než poslouchání něco o Římských smlouvách, prázdné židli, maastrichtských a kodaňských kritériích nebo Lisabonu. K tomu si média zvykla, že chtějí-li mít vysokou čtenost, musí o Evropě psát v negativním smyslu. “Brusel” nařídil, omezil, zakázal, potrestal. Jakékoliv pozitivní články o EU vychází z nudných partnerských projektů s institucemi a jsou psané až úřednickým stylem. Výjimku v mediální produkci tvoří mnohdy velmi slušné komentáře, ale ty do zpráv a na titulní stránky či homepage nepatří. No a i politici v drtivé většině zjistili, že příběhy o “diktátu zlého Bruselu” fungují na voliče nejlépe. Spolupráce, mír, prosperita jako by byla sprostá slova.

Mýty o Evropské unii

Evropská komise už dlouho sestavuje seznam mýtů o Evropské unii i s jejich vyvrácením. Seznam mýtů z let 1992-2017 (sic!) anglicky zde, další česky zde a zde. Kampaň EU vs Disinfo každý týden odhaluje šílené mýty a lži o EU, které se šíří obvykle z Ruska (web zde, facebook zde).

Ve výsledku není ani slušná debata o Evropě možná. Protože kdykoliv sklouzne v únavné obraně Evropské unie a vyvracení mýtů. Takže místo, abychom řešili naše místo v Evropě a směřování Evropy, pořád dokola musíme bourat mýty o “zakázané” zabijačce, ohnutých banánech a okurkách, zákazu dětem nafukovat balonky, hordách úředníků, diktátu Bruselu apod.

Kvůli únavnému boji proti mýtům nezbývá mnoho prostoru na opravdovou debatu o Evropě. Následně trochu zapadávají články či knihy, které se Evropou zabývají vážně.

Mě k zájmu o evropskou myšlenku přivedl T. G. Masaryk. Jako vlastenec jsem měl jeho knihy za “povinnou četbu”. A už v nich nalezneme poměrně odvážné výzvy k vytvoření evropské federace. Byť to, alespoň v dílech a proslovech, jež jsem četl, nebylo nikdy “jádrem pudla”.

Tyto Masarykovy nekonkrétní vize mě přivedly k informacím, jak sám už jako prezident podporoval činnost tzv. Panevropské unie. A že tato “předchůdkyně Evropské unie” (což je hodně zkreslená definice) měla své kořeny v jižních Čechách. Její zakladatel, Richard Coudenhove-Kalergi, sepsal knihu Pan-Evropa, která se dá sehnat v českém překladu. Domnívám se, že právě tato kniha nejvíc zažehla můj zájem o evropskou problematiku a evropskou myšlenku. Psaná sice už ve 20. letech (tehdejší české vydání mělo obal navržený od Josefa Čapka a předmluvu od Edvarda Beneše), ale jako kdyby odpovídala na mnohé palčivé otázky dnešní doby. Kdo hledá odpověď na otázku “k čemu potřebujeme Evropskou unii” a “proč by se měla Evropa spojit”, tato kniha mu z velké části odpoví.

A to nebyla jediná “česká stopa”. Nebyl to jen prezident Masaryk nebo Coundehove-Kalergi, který byl z poloviny českým Rakušanem a z poloviny Japoncem. V naší historii to byl především král Jiří z Poděbrad, který jako první přišel s ideou na sjednocení Evropy bez významné role církve, nebo Jan Ámos Komenský. Z nám bližšího období mě překvapila slova Ferdinanda Peroutky o Spojených státech evropských a samozřejmě mezi velké podporovatele (a zároveň silné kritiky) evropské integrace patřil Václav Havel. Po dalších takových českých osobnostech dál pátrám.

Evropská myšlenka má 2500 let

Samotná evropská myšlenka je prastará. Přibližně 2500 let. Už totiž v antickém Řecku myslitelé prosazovali sjednocení a ne nadarmo najdeme na dnešních eurobankovkách vyobrazení princezny Európy ze slavné řecké báje.

Přesto ani v roce 2017 to nevypadá, že by se Evropa opravdu sjednotila. Neprobudily jí k tomu ani dvě světové války a jedna studená. Českou (a zčásti celoevropskou diskusi) dusí euromýty a s nimi spojená takřka absolutní neznalost problematiky. Ale také někdy nemotorné činy evropských institucí.

Přibyly nám modré proužky na SPZ, dostali jsme se do prestižního klubu, který naši zem postavil na nohy. Vrátili jsme se do Evropy a splnil se nám sen, ve který doufají mnohé národy na východě. Ale Češi to vše vzali tak nějak bezcitně technicky, úřednicky, bez evropanství a bez evropské myšlenky. Pro nás jakoby modrým proužkem s dvanácti zlatými hvězdami skončil smysl našich dějin a hledáme nyní nový cíl. Nový směr českého státu a národa. Chceme něco znamenat a tak místo spolupráce na velkém evropském projektu chceme znovu vystupovat a stát se “hrdiny”.

Co bude až se nám to povede? Strhneme modré proužky a zase nebudeme vědět, kam se dál vydat. Budeme dál hledat smysl a cíl našich dějin. A celé to bude úplně zbytečné, stačilo by jen pochopit, že smysl českých dějin neskončil vstupem do Evropské unie, ale naopak začal. Ale nejdřív musíme evropskou myšlenku pochopit a nemít z ní strach.

Tento článek měl být prvním ze série o evropské tématice, jíž bych rád tak trochu přispěl k české diskusi o Evropské unii. Nakonec je už druhý. První se týkal kvót. Měl původně navazovat na několik starý text "Jak jsem se stal vlastencem", ale konceptem ho přesahuje.

Autor: Petr Štěpán | středa 20.12.2017 16:58 | karma článku: 19,93 | přečteno: 1938x
  • Další články autora

Petr Štěpán

Zvolí si Češi za prezidenta "eurohujera", který chce euro a Spojené státy evropské?

V prezidentském klání máme kandidáta, který hluboce podporuje integraci EU. Chce dlouhodobě nejen přijmout euro, ale podporuje myšlenku vytvoření evropského federálního státu - takzvaných Spojených států evropských.

19.1.2018 v 9:01 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1763x | Politika

Petr Štěpán

Čísla a fakta o uprchlických kvótách. Aneb co si v médiích nepřečtete

V diskusi o kvótách chybí, CO jsou kvóty, KDO o nich rozhodl a ČEHO měly docílit. A CO vlastně znamená soud, který Česko čeká.

13.12.2017 v 8:00 | Karma: 34,08 | Přečteno: 6796x | Politika

Petr Štěpán

Rusko cítí vinu, proto pokládá hloupé dotazy. Odpovídat má Putin

Použijeme logiku stejnou, jako při americkém přistání na Měsíci. Kdyby Američané před zhruba 45 lety nepřistáli na Měsíci a vše jen nafilmovali kdesi v ateliérech, stěží by si to tehdejší sovětský režim nechal nabulíkovat, ale jednoduše by dokázal, že si vše Američané vymysleli.

21.7.2014 v 19:30 | Karma: 26,30 | Přečteno: 896x | Politika

Petr Štěpán

Politování nad rozpadem nacistického Německa v proslovu kancléřky

“Co se (tehdy) zdálo být nemyslitelné, bohužel, stalo se skutečností. Třetí říše zanikla,” prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová v nedávném proslovu na sjezdu sudětoněmeckého landsmanšaftu.

9.6.2014 v 21:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 1397x | Politika

Petr Štěpán

Rusko-Ukrajinský slovník

Zhruba v době, kdy dnes již sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč uletěl na východ země svými vrtulníky, jsem zpozoroval z mediálního hlediska zajímavý úkaz – zpravodajství ukrajinských a ruských serverů se začalo stále více odlišovat. A to nejen slovní zásobou a přibýváním ironizujících uvozovek, ale také výběrem zpráv a mírou jejich ověření.

16.4.2014 v 13:37 | Karma: 15,08 | Přečteno: 1564x | Politika

Petr Štěpán

Nepřipravenost Holešovské výzvy nás může přivést k totalitě

Koktání a dlouhé chvíle trapného mlčení pana Slávka Popelky v pořadu HydePark na ČT ukázaly, jak nepřipravení jsou iniciátoři Holešovské výzvy k jakémukoliv rozhodování o budoucnosti této země. Až z toho přeběhne mráz po zádech při představě, že by právě takový člověk stál například v čele vlády. Ono se prostě něco, nějak, někým, někdy udělá a bude dobře...

17.3.2012 v 18:25 | Karma: 24,06 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika

Petr Štěpán

"Národní rada" chce svrhnout vládu v den nacistického výročí

Takzvaná Holešovská výzva (HV), kterou vede "Národní rada" (NR) má za cíl příští týden svrhnout vládu. Poté chce odvolat prezidenta, zvolit prozatímní vládu odborníků a pak zcela přepracovat náš politický systém. Soudci mají být postižitelní za své rozsudky, politické strany se zruší. To vše je pak zaobaleno v řečích o mysticismu a vyvolenosti našeho národa.

10.3.2012 v 8:00 | Karma: 21,76 | Přečteno: 1597x | Diskuse| Politika

Petr Štěpán

Dějiny vždy patřily nepřizpůsobivým

Zaujal mě v posledních měsících výraz „nepřizpůsobiví“. Je poměrně starý, ale ve víru nedávných událostí z něho opět média i politici setřeli prach. V dnešní době je to politicky korektní a trochu rebelské označení pro Romy. Hodí se všem. Všichni vědí, o kom se mluví, ale je to téměř nežalovatelné. Připomíná mi to trochu praxi za první republiky. Vytvářely se právně nenapadnutelné výrazy a hesla, která využívaly všechny strany, ale hojně hlavně extremisté (Ľuďáci, Gajdovci apod.).

8.10.2011 v 17:03 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Petr Štěpán

Komunismus zachrání Česko!

Přes 70 % lidí si podle internetových anket přeje, aby české dálnice stavěli Číňané. Stavební práce budou levnější. Jak je už zvykem v naší malé zemi, autostrády totiž stavíme mnohem dráž, než třeba ve vyspělém sousedním Německu.

27.11.2010 v 18:50 | Karma: 13,43 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Ekonomika

Petr Štěpán

Přecházet koleje je bezpečnější než použít podchod

„Prosíme cestující, aby k odchodu z nástupiště užívali výhradně podchod.“, něco podobného ozývá z amplionů na většině českých nádraží. Naše ošklivé město nevyjímaje. Někdy tato rada může být téměř životu nebezpečná.

20.9.2010 v 21:41 | Karma: 21,57 | Přečteno: 1530x | Diskuse| Ostatní

Petr Štěpán

Hitler vládne Evropě

65 let po nejhroznějším ozbrojeném konfliktu v historii lidstva se zdá, že všemu není konec. Evropu okupuje Hitler. Dřímá v rukou mysl i zájem lidí a ovládá média. Jen se podívejme na hlavní zprávy z poslední doby.

17.9.2010 v 20:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1822x | Diskuse| Společnost

Petr Štěpán

Smutný dotazník Natalie Sadness

Českým internetem proletěla jako střela. V den, kdy jsem viděl „zvídavý dotazník“ Natálie Smutkové s pseudonymem Natalia Sadness, měl jen několik zhlédnutí. Během pár hodin jej viděly tisíce lidí. Nedávno se objevil již třetí díl a je mi z něj skoro do pláče...

15.9.2010 v 14:46 | Karma: 15,70 | Přečteno: 2262x | Diskuse| Média

Petr Štěpán

VIDEO: Sex se psem!

O některých věcech by se mělo raději mlčet. Zkrátka „mlčeti zlato“. Na druhou stranu, co se stane, když se ty věci dostanou na veřejnost? Ať jsou sebenechutnější, lidi to bude zajímat. Je to součást lidské povahy. Zrovna dneska jsem se již poněkolikáté podivoval nad tím, co česká internetová média vypustila na denní světlo.

12.6.2010 v 1:46 | Karma: 31,61 | Přečteno: 19206x | Diskuse| Média

Petr Štěpán

Devalvace slov

Slovo souložit kdysi znamenalo doslova „sdílet lože“. Ve staré literatuře najdeme věty typu „Bratr souložil se svou sestrou.“. Slova se časem mění, jejich význam se posouvá, vzniká nový, zaniká starý a podobně. Je to normální. I přes to mi přijde škoda, že pár slov ztratilo po dobu několika let svůj význam.

14.5.2010 v 20:23 | Karma: 16,29 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní

Petr Štěpán

Proces monster

Před půl stoletím jako dnes a dnes jako před půl stoletím. Trochu mě včera zamrazilo při sledování toho, co předvedly české zpravodajské servery, když se předháněly v informování o procesu se žháři z Vítkova. Nerad dávám za pravdu náckům, ale ono to jinak, než nějaký monstrproces nevypadalo. Tak zaujatou a neprofesionální reportáž, kterou vysílali na ČT24, jsem ještě neviděl.

13.5.2010 v 16:39 | Karma: 20,37 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Média

Petr Štěpán

Alternativní historie: Kdyby E. Hácha posiloval

Jak by asi vypadal 16. březen 1939 v Praze, kdyby Hácha předtím posiloval? :-) Aneb známá fotografie, známé místo, ale krapet jiná situace.

23.4.2010 v 21:12 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1209x | Fotoblogy

Petr Štěpán

Mikeše nikdo nezakáže – aneb všichni nalítli na špek

A hlavně novináři. Ti předvedli opravdu bídnou práci, dokonce v některých případech pomotali, kdo vůbec za tímto nesmyslem stojí. Mikeše nikdo zakazovat nebude, vlastně ani nechce. Titulky hlásaly věci jako „Romové chtějí zrušit Mikeše“. Jenže autoři článků situaci mnohosetkrát přecenili. Svou úlohu a odpovědnost si zvláště neuvědomili lidé z Práva (novinek.cz).

15.4.2010 v 13:37 | Karma: 28,34 | Přečteno: 3783x | Společnost

Petr Štěpán

Sešli se někde

Jenže za chvíli už nebudeme vědět, kde. Později proč a nakonec kdo a jestli vůbec. Bude to jen jedna z mnohých otázek přijímacího testu pro politology. Obama a Medvěděv byli v Praze a podepisovali vcelku vzácné lejstro. Média radostně řvala, že jde o neopakovatelnou čest a slávu pro Česko. I když ve skrytu duše každý novinář ví, že doopravdy mají radost z toho, když je o čem psát a že na ČT 24 zas jednou zaflákají celý den živými vstupy. I když je nám to všem jedno, protože se na příjezd blyštivých limuzín a přistávání obřích letadel (z nichž se radují nanejvýš poloamatérští fotografové) podíváme ze záznamu. Vysvětlí mi ale někdo, kde vzali v televizích pocit, že živé vstupy lidi baví a musí jich být co nejvíc? Devět z deseti nepřinese nic nového.

11.4.2010 v 20:11 | Karma: 10,74 | Přečteno: 962x | Diskuse| Politika

Petr Štěpán

Čech nebo Evropan?

Tuhle jsem měl možnost odpovídat v jedné netypické anketě, prováděné formou hry. Ta hra spočívala v tom, že se místnost rozdělila vpůli imaginární osou. Prostor od osy vpravo byl určen pro odpověď „ne“, prostor vlevo pro „ano“. Pak se položila otázka a lidé si stoupali relativně od osy podle jejich uvážení. Kdo se nalepil vpravo na zeď, vyjadřoval radikální NE. Kdo se motal okolo osy, buď nevěděl, anebo se jen mírně klonil na jednu stranu.

20.3.2010 v 15:10 | Karma: 14,39 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost

Petr Štěpán

Zakázána, co dál?

Dnes soud zakázal Dělnickou stranu. Ještě to není úplně definitivní, ale pravděpodobně se toho příliš nezmění. Nedá se říci, že by zákaz té strany byla výhra. Spíš šlo o povinnost. Byl to „boj“, který se nedal vyhrát. Nezakázat stranu by byla katastrofa. Podruhé by ji to legitimovalo jako stranu demokratickou a hodnou volby. Jenže strana sama o sobě je ryze protidemokratická a dokonce i protičeská.

17.2.2010 v 15:09 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1871x | Politika
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2438x
Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.