Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přecházet koleje je bezpečnější než použít podchod

„Prosíme cestující, aby k odchodu z nástupiště užívali výhradně podchod.“, něco podobného ozývá z amplionů na většině českých nádraží. Naše ošklivé město nevyjímaje. Někdy tato rada může být téměř životu nebezpečná.

Přes dva roky jezdím do Prahy, minimálně jednou týdně. Od dob začátku mých vysokoškolských studií téměř denně, někdy i o víkendy. Nádraží máme poměrně hezké, velké, i když kvůli němu tehdy za komunismu zbourali plno historických budov a zprznili náměstí.

Cesta do nádražní haly mi z domova trvá asi dvacet minut. Je to velká oklika a existuje alternativa. Jít „zadem“ přes parkoviště. Cesta se pak zkrátí téměř dvounásobně a rychlým krokem si to na nástupiště z domu doštrůdluju za 10 minut. Vynikající, pokud člověk spěchá.

Má to jednu vadu – v cestě běžnému cestujícímu stojí koleje. Hned dvě. U nich se tyčí prastará zrezlá značka zakazující jejich přechod. Nikdo si s tím nedělá hlavu, na obě strany vidíte alespoň kilometr a snad ani francouzský TGV by nebyl hrozbou.

Tuhle jsem tam šel a vyfásnul roztomilých 100 kč pokuty (nejnižší sazba, nejvyšší je údajně tisíc korun). Přešel jsem dvě naprosto přehledné koleje a policajti v civilu, hrajíc starší manželský pár střední vrstvy, si mě už chytli. Byl jsem zpraven o tom, že nemám přecházet koleje, protože na nich za rok umře zbytečně moc lidí. I když policista se tvářil, že je pro něj pokutování přechodu kolejí velká pruda, pokutičku mi navalil. Dodal, že přecházet bych mohl, pokud bych byl vyškolen jakýmsi osvědčením ČD Op 16. Myslím si, že by nebylo marné takové osvědčení mít. (Podle internetu by se mělo jmenovat Předpis o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci).

A tak jsem jel dnes opět do Prahy. Spěchal jsem, proto jsem ušetřil deset minut cestou „zadem“. Tentokráte jsem chtěl vyzkoušet, o kolik by se prodloužila má cesta, užil-li bych pravý podchod. Tak bych dodržel zákon a připadal si jako spořádaný ovčan.
Cesta zadem má totiž vlastní alternativu. A to takovou, že užijete samostatný podchod, kterým se dostanete na konec čtvrtého nástupiště. Pak stačí přejít na jeho začátek a dostanete se do hlavního podchodu pojícího všechna nástupiště s halou (jak je to třeba na pražském Hlavním nádraží).

Ušetřený čas jsem nezměřil.

Když jsem slezl schody do podchodu, objevil jsem se v značně zapáchajícím a především hodně tmavém prostoru. Zde zřejmě moji vrstevníci tráví spousty volného času chlastáním, močením a sprejováním. Nikdy mě tato zábava moc nebrala, a tak nevím, jestli je to tak super. Nicméně v tu chvíli mi to tak skvělé nepřišlo.
Světla nesvítila, dráty čouhaly ze stropu. Ještěže mimořádně svítilo slunce, a tak poskytovalo dost světla, aby se člověk dokázal navigovat na druhý konec podchodu. Co už vidět nebylo, byl žlab na odvod vody uprostřed. V normálních podchodech na sobě má kovový kryt. Zde byl kryt vyvrácen, navíc značně narezlý – vhodné pořezat si nohu, chytit nějaké to TBC a podobně. Jak jsem nečekaně stoupl do cca 20 cm hluboké díry, svalil jsem se na zem. Div jsem si nezvrkl a nezlomil nohu. Ušpinil jsem si kalhoty a odřel kotník (žádné velké zranění, ale nepotěší). Skvěle. Pomalu jsem se dopajdal na konec podchodu a vylezl ven. Cesta do haly pro lístek a k vlaku už byla bezpečná. Kvůli zmíněnému defektu a problematické cestě skrz podchod moje počítání času nemělo smysl.

Ponaučení?
Kdybych byl přešel 4metrový úsek přes koleje, na kterých v rozmezí minimálně 15 minut nic nejelo, dorazil bych do vlaku mnohem dříve a bez zranění. Amplióny důrazným hlasem vyžadují cestu podchodem (pro „naši vlastní bezpečnost“), přičemž správce nádraží se o ně nestará – a naše bezpečnost je v nich ohrožena. Kdo to má v hlavě v pořádku, nemá problém rozhlédnout se před vstupem na koleje a případně počkat, než projede vlak. Osvědčení Op 16 přitom vůbec nepotřebuje. Možná jen pomalejší nebo nemohoucí lidé by měli raději užívat podchodů. Nicméně stav podchodů je takový, že bez baterky a možná horolezeckých postrojů s helmou je do nich neradno chodit. Nejspíš by hlášení na nádraží mělo hlásit: pro přístup na nádraží rozhodně nevyužívejte podchod – pro vaše vlastní bezpečí.

Autor: Petr Štěpán | pondělí 20.9.2010 21:41 | karma článku: 21,57 | přečteno: 1530x
  • Další články autora

Petr Štěpán

Zvolí si Češi za prezidenta "eurohujera", který chce euro a Spojené státy evropské?

V prezidentském klání máme kandidáta, který hluboce podporuje integraci EU. Chce dlouhodobě nejen přijmout euro, ale podporuje myšlenku vytvoření evropského federálního státu - takzvaných Spojených států evropských.

19.1.2018 v 9:01 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1763x | Politika

Petr Štěpán

Nasadit a strhnout modrý proužek z českých SPZ

Smyslem českých dějin po roce 1989 bylo se vrátit do Evropy. Jakmile jsme vstoupili, chceme zase pryč. Nikdy nepochopené evropanství jsme nahradili nacionalismem. Máme vůbec odvahu spolupracovat na něčem velkém, nebo se uzavřeme?

20.12.2017 v 16:58 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1938x | Politika

Petr Štěpán

Čísla a fakta o uprchlických kvótách. Aneb co si v médiích nepřečtete

V diskusi o kvótách chybí, CO jsou kvóty, KDO o nich rozhodl a ČEHO měly docílit. A CO vlastně znamená soud, který Česko čeká.

13.12.2017 v 8:00 | Karma: 34,08 | Přečteno: 6796x | Politika

Petr Štěpán

Rusko cítí vinu, proto pokládá hloupé dotazy. Odpovídat má Putin

Použijeme logiku stejnou, jako při americkém přistání na Měsíci. Kdyby Američané před zhruba 45 lety nepřistáli na Měsíci a vše jen nafilmovali kdesi v ateliérech, stěží by si to tehdejší sovětský režim nechal nabulíkovat, ale jednoduše by dokázal, že si vše Američané vymysleli.

21.7.2014 v 19:30 | Karma: 26,30 | Přečteno: 896x | Politika

Petr Štěpán

Politování nad rozpadem nacistického Německa v proslovu kancléřky

“Co se (tehdy) zdálo být nemyslitelné, bohužel, stalo se skutečností. Třetí říše zanikla,” prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová v nedávném proslovu na sjezdu sudětoněmeckého landsmanšaftu.

9.6.2014 v 21:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 1397x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2438x
Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.