Hitler vládne Evropě

65 let po nejhroznějším ozbrojeném konfliktu v historii lidstva se zdá, že všemu není konec. Evropu okupuje Hitler. Dřímá v rukou mysl i zájem lidí a ovládá média. Jen se podívejme na hlavní zprávy z poslední doby.

Takto by se Hitler usmíval velkému zájmu Evropy.

Romové mají být vystěhováni z Francie a možná i Německa. Rozruch nezpůsobil rázný přístup Francouzů nebo emotivní vzdor Rumunů a Bulharů, ale pouze spojení celého aktu s druhou světovou válkou a holocaustem, což navíc akcentovala lucemburská europoslankyně Viviane Redingová.

Dnes navíc Bavorsko „vyhrálo“, když se mu povedlo zakázat prodej Hitlerova Mein Kampfu v Česku. Zpráva se nestala „důležitá“ kvůli tomu, že Bavorsko zkouší zakázat šíření knihy v České republice, na kterou vlastní autorská práva, ale protože jde o Hitlerovo dílo. A pokud se nepletu, tak stejně za 5 let od smrti autora uplyne 70 let a autorská práva propadnou. Možná.

Co ještě živí titulní stránky?
Hesla volebních plakátů České strany sociálně demokratické.
„Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla.“ a „Více bezpečí a méně špíny“.
Opět jsou tato hesla spojována s rasismem, xenofobií a často i s nacionálním socialismem, třetí říší a tím malým uřvaným magorem Hitlerem.
Není pro noviny důležité, že v mnoha případech někteří lidé zneužívají sociální systém a živí se na něm. A tím přichází o peníze všichni ostatní, především ti slušní. Všichni za tím vidí jasný vzkaz – cikáni si žijou jak prasata v žitě, nemakaj a dostávaj tolik prachů od státu, kolik „my poctivý lidi“ nikdy nedostanem.
Bojovníci za lidská práva a novináři vidí podobný vzkaz – pojďte se mnou (populistickým politikem) a já tu chamraď vyklidim, oni budou makat (nebo nebudou vůbec) a my budem mít prašule.

Zajímavé je, že místo toho, aby se přiznalo, že opravdu na sociální systém jsou někteří lidé napojeni jak klíšťata a „okrádají“ ostatní, tak se předhazuje rasistický podtext. Ještě zajímavější však je, že lidé zneužívající sociální systém jsou poměrně široká skupina obyvatel, která krom Romů čítá i na spousty jiných lidí – ale hesla prý zní jasně: říkají, že jsou to jen Romové. Tím de facto (nejen) novináři tuto pověru akcentují, rozšiřují a vlastně napomáhají rasistickým náladám ve společnosti.
Vidíte v tom toho Hitlera?

O heslu „Více bezpeční, méně špíny“ nemusím ani dál mluvit. Možná je to jen politický boj před volbami, ale soudný a zdravě uvažující člověk za tím prostě nevidí snahu stavět nové koncentrační tábory. Naroubovat to na rasismus chce oproti prvnímu heslu opravdu dost fantazie. I tady sedí Hitler a potěšeně se culí.

Poslední příklad Hitlerova okupování Evropy jsou včerejší Lidové noviny. Zřejmě se záměrem prodat více výtisků (nezlobme se na to za ně, jsou z toho živi) šoupli na první stránku viditelnou Hitlerovu podobiznu a nápis „Co by bylo s Čechy, kdyby vyhrál Hitler“. Šlo o recenzi na „historickou sci-fi“ knížku. Recenze byla krátká a ležela kdesi uprostřed útlého sešitu novin na poměrně neatraktivním místě. Že ta knížka byla blbost, protože počítala nejen s tím, že by Hitler vyhrál válku, ale že by se k němu Češi ještě během války pod vedením Radoly Gajdy přidali, to už Lidovky na jedničku nenapsaly. Ostatně recenze na položenou otázku ani neodpovídá.
Záměr byl jasný. Hitler je stále jedním ze žhavých témat Evropy, tedy i Čechů. A ve snaze více vydělat, odkazovali na tento krátký článeček (ostatně článek jako zajímavý vypíchly Lidovky i na svém fejsbůku).

Závěr je takový – Hitler je něco jako Santa Claus. Vydělává, a proto je stále mezi námi. Jenže krom příznivého dopadu na prodej novin, knih a dokumentů to má i stinnou stránku. A to, že tato veskrze zrůdná historická postava je stále „živá“, Evropa se dostatečně neodpoutala od druhé světové války a nejsem si jist, jestli je to dobře.

Adolf Hitler teď možná sedí kdesi nedaleko Buenos Aires, popíjí koktejl a čte si evropský tisk. Zázrační němečtí lékaři a vědci mu totiž několikanásobně prodloužili život, nedávno oslavil 121. narozeniny. Má na sobě příjemné kvalitní letní oblečení a mne si ruce. Protože Evropa o něj pořád stojí. Tak by to viděli konspirátoři. Zaplaťpánbůh, že je pod drnem. Kéž by byl pryč i ten jeho duch, který bloudí a okupuje Evropu. Přijde mi totiž, že Evropa snahou o odpoutání se od své nacistické minulosti a předejití nové, kvapem cválá znovu do její náruče. A slabá rozbouraná Evropa je to, na co čekají ostatní mocnosti... Rusko, Čína i islámské státy.

 

Autor: Petr Štěpán | pátek 17.9.2010 20:02 | karma článku: 18,05 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Petr Štěpán

Rusko-Ukrajinský slovník

16.4.2014 v 13:37 | Karma: 15,08

Petr Štěpán

Komunismus zachrání Česko!

27.11.2010 v 18:50 | Karma: 13,43

Petr Štěpán

Smutný dotazník Natalie Sadness

15.9.2010 v 14:46 | Karma: 15,70

Petr Štěpán

VIDEO: Sex se psem!

12.6.2010 v 1:46 | Karma: 31,61

Petr Štěpán

Devalvace slov

14.5.2010 v 20:23 | Karma: 16,29

Petr Štěpán

Proces monster

13.5.2010 v 16:39 | Karma: 20,37

Petr Štěpán

Sešli se někde

11.4.2010 v 20:11 | Karma: 10,74

Petr Štěpán

Čech nebo Evropan?

20.3.2010 v 15:10 | Karma: 14,39

Petr Štěpán

Zakázána, co dál?

17.2.2010 v 15:09 | Karma: 21,62
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2438x
Chtěl bych přispět do diskuse o Evropě.