Zakázána, co dál?

Dnes soud zakázal Dělnickou stranu. Ještě to není úplně definitivní, ale pravděpodobně se toho příliš nezmění. Nedá se říci, že by zákaz té strany byla výhra. Spíš šlo o povinnost. Byl to „boj“, který se nedal vyhrát. Nezakázat stranu by byla katastrofa. Podruhé by ji to legitimovalo jako stranu demokratickou a hodnou volby. Jenže strana sama o sobě je ryze protidemokratická a dokonce i protičeská.

Na stránkách nemecké strany NPD - partnerky DS - casto chybí Cesku sudety.

Bylo nutné ji zrušit a tím vyslat signál, že v Česku nemá neonacismus místo. Demokracie, ač je to velice liberální systém, má právo se bránit. Jako když lidský organismus bojuje s nemocí.
Tehdy to před desítkami let demokracie neudělala,  a jak to dopadlo. Světová válka, miliony mrtvých civilistů, zničená Evropa, která je do dnešních dob odsouzena stát jako poslední v řadě velmocí. Jestli ji lze za velmoc vůbec označit.

Jak postupovat
Avšak zrušení strany mnoho nevyřeší. Už teď mají jejich lídři připravena zadní vrátka.
Zákaz organizace jí sice znesnadní oficiální fungování a ztlumí aktivity, nicméně vše vlastně pokračuje dál. Stejně jako neregistrované organizace Národní odpor a Autonomní nacionalisté. A jako tomu také bylo u rozpuštění Komunistického svazu mládeže (který může nepochopitelně znovu existovat). Ty organizace nadále fungují.
Potřeba je zapracovat jinde. Na dvou věcech:

I.
Pomoc a osvěta
V týdeníku Respekt pro tento týden vyšel zajímavý článek o „převýchově“ neonacistů v Německu. Neonacismus je pochopitelně v kolébce nacionálního socialismu o dost rozšířenější než u nás. Mají s ním také větší zkušenosti a ví, jak mu lépe čelit.
V Německu proto existuje organizace s názvem „Exit“. Ta pomáhá neonacistům navracet se do normálních životů a odpoutat se od jejich „kameraden“ (česky soukmenovci, ale často sofistikovaně kamarádi). Není to totiž jednoduchý život a je složité ho opustit – zvláště kvůli mstě kolegů. Nejednou se stalo, že byl zrádce zavražděn. Tak funguje neonacismus, toto prezentovala i Dělnická strana.

Navíc byla napojena na německou NPD, která si klidně dovolila na svých stránkách zobrazovat současnou mapu Evropy na které Česku chyběly pohraniční oblasti (tzv. sudety) a Polsku Slezsko. Přijde-li někomu, že některé politické strany podlézají EU, USA nebo Rusku, tak DS podlézala Německu.

„Nácek“ není blbec
Češi by si měli vzít příklad a pokusit se nejen o represe, ale také o vlídnější přístup. K (neuvědomělému) neonacismu člověka vedou rozličné důvody. Je nesmysl si myslet, že „neonácek“ je vyholený tupoun. Často jsou mezi nimi inteligentní lidi a dávno opustili vizáž skinheadů - kteří jsou za to rádi. Nejvíc toto hnutí přitahuje introvertní lidi (zvýší jim to respekt v okolí). Po nich ty, kteří jsou ohrožováni nějakým nebezpečím, jež stát důsledně neřeší. Například žijí v oblasti se zvýšenou kriminalitou, přičemž policejní auto tu neuvidíte přes měsíc.

 

II.
K popularitě DS přišla jak slepý k houslím
Tím se dostávám k druhému bodu. Popularitu Dělnické strany totiž způsobily dvě věci.
První bylo neuvážené informování médií, které pokládám za chybu. Kdyby se o straně neustále nemluvilo (navíc bez předložení důkazů o ní hovořili ihned jako o neonacistické), neměla by situace šanci dospět tak daleko. Řekněte, která strana má ten luxus být kolem 3 hodin v televizi nonstop? Ten soud byl obrovská reklama! A zadarmo. Tohle je práce veřejnoprávní televize? (ČT24) Bída.
Reklamy měla DS „od Janova“ přespříliš. Sám tomu teď napomáhám.
Když ji porovnáme s relativně podobnou Národní stranou (jež však neonacistická nebyla), které se nalákat média tak nepovedlo, je výsledek zřejmý: NS je v dnešní době v totálním rozkladu, odstoupilo vedení a její stránky jsou zrušeny. Naposledy se řádně v televizi ukázala s prakticky neexistujícími národními gardami.

Populismus byl páteří volebního programu
Vedle přehršle informování médii je druhou příčinou popularizace DS jakási „politická nekorektnost“. DS si ji totiž může dovolit.
Je to asi jediný její triumf. Hlavně populismus v podobě údajného řešení „cikánské problematiky“. To je věc, na kterou lidi slyší. Všechny ostatní politické strany se tomuto tématu raději vyhýbají. Každý ví, že jakmile by se začal okolo tématu romských ghett motat, tak ho politický rival označí za rasistu. Navíc tato problematika je nesmírně složitá a řešení dlouhodobé – a to nenese jisté politické body. Jako reformy. A tak od toho dávají ostatní politici ruce pryč.

Úkol: Nic neřešit, jen strašit!
Je bláhové si myslet, že měla DS zájem na vyřešení tohoto problému. Naopak. Nejde opravdu o nic jiného, než o čirý populismus. Lze to vysledovat z přeměny preferencí strany.
Prakticky opustila všechna témata a krom pár zmínek o „politicích – mafiánech“ vytáhla cikány. Mělo to vynikající efekt.
Pravý cíl strany je však jasný – DS nikdy nešlo o to vyřešit problém se sociálně slabšími Romy a kriminalitou s nimi spojenou. To by něco pro to dělala. Naopak jí šlo o to situaci co nejvíce vyhrotit. Proto pořádá pochody přes ghetta, proto má napojení v házení zápalných lahví (což se těžko prokazuje). Jejím jediným cílem je znepokojit Romy tak, aby vyvolali nepokoje. Když budou příznivci DS dorážet na Romy, ti se zcela pochopitelně ozbrojí a začnou pořádat protiakce. Jakmile najednou začně situace v Česku připomínat předměstí Paříže, tak na to uslyší mnohem více lidí. Strach je prakticky hlavní politický nástroj DS. Vždyť díky němu vyhrál nejeden americký prezident volby.

Je třeba nezavírat oči
Proto další věc, kterou třeba řešit je problematika okolo ghett (zdaleka nejen s Romy a jinými cizinci, žije tam i dost „většinové“ populace). To by si měly ostatní strany uvědomit.
Ten problém doutná a jednou se může přehlížení krutě vymstít. Bohužel neziskové organizace také nemají zájem na vyřešení dané situace – prakticky ze stejných pohnutek, jako DS. Ten problém je totiž živí. Nemluvím o všech, ale u některých je to zcela zřejmé.

 

Tudíž…
Takže, co dělat dál je asi jasné. Zaměřit se na lidi, kteří mají tendence podporovat DS (a tím třeba i nevědomky neonacismus) a snažit se jim pomoci. Osvěta je v Česku obecně strašně zanedbávaná a pomáhá to protidemokratickým vlivům.
Pak je potřeba o neonacistech informovat jen v nutnosti – žádná další reklama. A nakonec je třeba řešit problémy okolo ghett. Ostatně na tom se shodli i v debatě na ČT24. Jenže se to zdá skoro nemožné…

…a tak si říkám, že některé důvody zrušení DS (se kterými souhlasím) by docela seděly na KSČM nebo minimálně Komunistický svaz mládeže. Ale tuhle problematiku tu nechci rozebírat. K zamyšlení to jistě je.

PS: A jsem také rád, že soud dokázal rozeznávat německý „nacionální socialismus“ a československý „národní socialismus“. Zdá se, že jsou to synonyma, ale opak je pravdou. DS toho klamu zneužívala.

Autor: Petr Štěpán | středa 17.2.2010 15:09 | karma článku: 21,62 | přečteno: 1871x